Alternatief voor graszoden & graszaad
Het leggen van een gazon is, vooral in de zomer, een leuke en eenvoudige klus om zelf te doen. Desondanks zitten er wel nadelen en risico's verbonden aan het leggen van een gazon. Wij leggen je uit wat deze risico's zijn en vertellen je meer over een nieuw alternatief voor graszoden leggen en graszaad zaaien.
De meest gebruikelijke manieren om een gazon te leggen is graszoden leggen of gras zaaien. Graszoden of grasmatten zijn kant-en-klare rollen gras die je uitrolt over de grond. Graszaad is er in allerlei verschillende soorten en maten. Je strooit de zaden over de bodem en binnen enkele weken zullen de graszaden ontkiemen, mits de temperatuur boven de 10°C is.
Graszoden leggen
Graszoden leggen is een arbeidsintensieve klus. Graszoden worden vaak per vracht bezorgd en kunnen daarom niet direct in de tuin worden uitgeladen. Je moet dus flink sjouwen om alle graszoden naar je achtertuin te brengen. Een graszode is zwaar en heeft gemiddeld een gewicht van 15 à 18 kilo. Zware graszoden tillen is niet goed voor je rug en kan daarom rugpijn veroorzaken. Daarnaast moeten graszoden zo snel mogelijk na levering gelegd worden. Anders is de kans aanwezig dat de wortels van de zoden niet hechten in de bodem. Je kunt de graszoden dus niet lang in de garage of onder het afdak laten liggen, want dan gaat de kwaliteit ervan verloren.
Gras zaaien
Graszaad is goedkoop ten opzichte van graszoden, maar je loopt hierbij ook meer risico. Met gras zaaien is de kans groot dat vogels de zaden opeten, dat de zaden wegwaaien door wind of wegspoelen door regen. Of doordat je per ongeluk te veel water sproeit en de zaden wegspoelen. Dit resulteert in een gazon met kale plekken. Daarom moet je enkele weken later weer bijzaaien om de kale plekken in het gras op te vullen.
Ook ontkiemen graszaden pas vanaf een temperatuur van 10°C. Daarnaast moet de lucht ook enigzins vochtig zijn voor graszaad om te ontkiemen. En de zaden moeten voldoende licht op kunnen vangen, anders kunnen ze niet ontkiemen. Hierbij is het risico dat de graszaden te diep in de bodem worden geharkt, waardoor ze niet voldoende licht krijgen.
Daarnaast zijn er talloze soorten graszaad en is het lastig om te bepalen welk soort graszaad het beste is voor jouw gazon.
Alternatief voor graszoden en graszaad
Een nieuwe manier voor het leggen van je gazon is een lichtgewicht zaaideken met de naam TURFquick. "Turf" is Engels voor "grasmat" en "Quick" betekent "snel". Kortom: snel en eenvoudig grasmatten leggen.
Wat is TURFquick?
TURFquick is een combinatie van graszoden en graszaad. Het is een zacht groen deken met daarin een hoogwaardig zaadmengsel verwerkt. TURFquick zorgt voor een sterk en groen gazon dat bestand is tegen strenge winters. Met TURFquick heb je het hele jaar door mooi groen gras. Het deken is biologisch afbreekbaar en zal na 8 tot 12 weken door de natuur worden afgebroken.
Het verschil tussen graszoden en TURFquick
TURFquick is een combinatie van graszoden en graszaad. In het groene deken zit een hoogwaardig zaadmengsel verwerkt dat voor een sterk en groen gazon zorgt. De toepassing van TURFquick werkt hetzelfde als de toepassing van graszoden. Je kunt de grond het beste één week van tevoren voorbereiden. Vervolgens moet je het deken uitrollen over de bodem en natsproeien.
Wel zijn er twee belangrijke verschillen. Het groene TURFquick zaaideken is heel licht van gewicht. Een rol van 60m² heeft een gewicht van slechts 6 kilo. Daarnaast is TURFquick maar liefst 2 jaar houdbaar op een koele, droge plek boven 5°C. Na levering van TURFquick hoef je dus niet direct te starten met het leggen van je gazon.
De belangrijkste verschillen tussen graszoden en TURFquick:
Graszoden |
TURFquick |
|
|
Het verschil tussen graszaad en TURFquick
Bij "normaal" graszaad en TURFquick zijn de verschillen groter. Bij TURFquick zijn de graszaden verwerkt in het deken. Zodra het deken over de bodem is uitgerold en nat is gesproeid, blijven de zaden op hun plek liggen. De zaden waaien niet meer weg, ongeacht of ze op een helling liggen of op vlakke grond. Hierdoor maak je het risico op kale plekken in het gras een stuk kleiner. Daarnaast ontkiemen de hoogwaardige zaden van TURFquick al vanaf 4°C.
De belangrijkste verschillen tussen graszaad en TURFquick:
Graszaad | TURFquick |
|
|
Combinatie van grasmatten met graszaad: TURFquick
TURFquick is dus een combinatie van grasmatten/graszoden met graszaad. Het zorgt voor een mooi groen en sterk gazon. Een bijkomend voordeel van TURFquick is dat het deken groen is, dus je gras oogt al meteen groen na het leggen.
Wil je meer weten over TURFquick? Bekijk dan ons blogartikel Hoe kan ik een slecht gazon met kale plekken in het gras voorkomen of herstellen?. Hier gaan we in op het herstellen of voorkomen van een kapot gazon met behulp van TURFquick. Ook leggen we stapsgewijs de voorbereiding en toepassing van TURFquick uit.
TURFquick bestellen
Ben je geïnteresseerd in TURFquick en wil je het bestellen? Dat kan bij Tuinartikel Totaal!
Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen.