8.9 / 10

Hoe kan ik een slecht gazon met kale plekken in het gras voorkomen of herstellen?

Gras is een kwetsbare plantensoort. Zodra het vriest, breken grassprieten snel. Hondenplas zorgt voor dode plekken in het gras. Bij droogte wordt gras snel dor en bruin. Allerlei omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je gazon bruine, gele, kale, dode, lichtgroene of lichte plekken vertoont. En dit is natuurlijk niet de bedoeling, want een gazon hoort er mooi groen en strak uit te zien, zonder allerlei oneffenheden in het gras. 

In dit artikel leggen wij je uit hoe je een slecht en kapot gazon kunt voorkomen of herstellen. We gaan het hebben over:

 • Een nieuw zaaideken met daarin het beste graszaad verwerkt (ter vervanging van graszoden aanleggen);
 • Een uitleg over de relatief eenvoudige toepassing van dit nieuwe zaaideken;
 • Hoe dit zaaideken kapot gras voorkomt of herstelt. 

Graszoden leggen en gras zaaien is verleden tijd

Graszoden/grasmatten zijn plakken gras die worden gebruikt voor de aanleg van een gazon. Graszaad wordt gebruikt om gras te zaaien voor de aanleg van een gazon. Dit zijn de twee meest bekende manieren om een gazon aan te leggen. 

Waarschijnlijk heb je nog nooit gehoord van TURFquick. Dit is een nieuwe en effectieve manier van een gazon leggen. Daarom leggen wij je uit wat het is en wat het doet.

TURFquick is een "zaaideken" met daarin kwalitatieve graszaden van een hoogwaardig zaadmengsel verwerkt. Wellicht heb je ook nog nooit van een zaaideken gehoord, maar dit is simpelweg een deken met daarin zaden. Het zaaideken is in principe een combinatie tussen grasmatten en graszaad.

TURFquick bestellen

Wat is dan het verschil tussen graszoden en graszaad en TURFquick?

TURFquick is dus een combinatie van graszaad en grasmatten. Net als graszoden is TURFquick een mat/deken dat je uitrolt over de grond. Het grote verschil is dat er zaden verwerkt zitten in dit deken. 

Bij het zaaien van graszaad loop je het risico dat vogels de zaden opeten of dat de zaden wegwaaien (door wind) of wegspoelen (door regen). Daarnaast is de kans groot dat je bij graszaad bij moet zaaien wegens kale plekken in het gras die na 2 weken zichtbaar worden. 

Het leggen van graszoden is arbeidsintensief (het zijn zware rollen) en er bestaat een kans dat de wortels van de zoden niet hechten in de grond na het leggen. In dat geval sterven de zoden af en daarom moeten graszoden zo snel mogelijk na levering gelegd worden.  

TURFquick neemt deze risico's weg:

 1. Ten eerste is het zaaideken licht van gewicht én waait of spoelt deze niet weg. Nadat het doek is uitgerold, hoef je het slechts één keer goed nat te sproeien, totdat het doordrenkt is. Dan blijft het al op zijn plek liggen. Zodra het zaaideken nat is, kan het niet meer wegwaaien. 
 2. Ten tweede blijven de zaden goed op hun plek liggen, ongeacht hellingen. Dit komt doordat de zaden zijn verwerkt in de zaaidekens en daarom niet zomaar wegwaaien, wegspoelen of verschuiven. Hiermee voorkom je dat er na een aantal weken kale plekken in je gazon verschijnen.
 3. Ten derde hebben TURFquick rollen een houdbaarheid van 2 jaar. Dit betekent dat je niet direct na levering van het zaaideken aan de slag moet, zoals bij graszoden wel het geval is. Het is wel verstandig om de zaaidekens op een koele en droge plek boven de 5 graden te bewaren, zodat de kwaliteit zo goed mogelijk blijft. 

Wat is het verschil tussen een 'normaal' gazon en een TURFquick gazon?

Onder een normaal gazon verstaan we gazon dat is gelegd of gezaaid met graszoden of graszaad. De verschillen tussen een normaal gazon en TURFquick hebben we op een rijtje gezet:

Normaal gazon

TURFquick gazon

 • Niet goed bestand tegen vorst.
 • Graszaad heeft een minimale temperatuur van 10 graden nodig om goed te kunnen groeien. 
 • Kale plekken in het gras moeten opnieuw worden gezaaid of van graszoden worden voorzien. 
 • Graszaad kan wegspoelen, wegwaaien of worden weggepikt door vogels. 
 • Graszoden moeten direct na levering gelegd worden om te voorkomen dat de wortels niet goed hechten. 
 • Graszoden zijn zware rollen en is arbeidsintensief.
 • Het gras is bestand tegen strenge winters.
 • Het gras groeit al vanaf 4 graden.
 • Sterk en dicht gazon voor intensief gebruik (het kan tegen een stootje, zoals spelende kinderen etc.).
 • De zaden blijven altijd op gewenste plaats liggen (ongeacht hellingen)
 • Het zaaideken is 2 jaar houdbaar op een koele, droge plek boven de 5 graden. Je hoeft dus niet direct na levering van TURFquick te starten met het leggen van het gazon. 
 • De rol is licht van gewicht (6 kg per rol).
 • Het hele jaar door groen gras.
 • Het zaaideken is biologisch afbreekbaar. 

TURFquick bestellen

Gazon zelf leggen met TURFquick

Het leggen van een TURFquick gazon is eenvoudig. We leggen de toepassing van TURFquick uit in 2 fases: Voorbereiding en Toepassing. 

Voorbereiding

Mocht je niet van plan zijn om meteen te starten met je gazon leggen, bewaar de TURFquick rol dan op een koele, droge plek boven 5 graden Celsius. Zo blijft de kwaliteit van het zaaideken het beste behouden. 

Houd er rekening mee dat goed contact tussen het zaaideken en de grond heel belangrijk is voor een goede ontkieming van het gras. Bij voorkeur is de grond warm en vochtig, zodat het gras optimaal kan groeien. 

Net als bij graszoden of graszaad kun je de grond het beste 1 week van tevoren voorbereiden. Dan kan de aarde nog even rusten voordat je start met het aanleggen van het gazon.

Volg deze stappen voor het voorbereiden van de grond:

 1. Spit de aarde 1 spade diep goed om of bewerk de grond zodat het luchtig wordt.
 2. Verwijder stenen, wortels en andere rommel.
 3. Rol/stamp de aarde goed aan, zodat deze egaal is.
 4. Laat de aarde bij voorkeur even rusten (het beste is daarom om 1 week van tevoren te beginnnen met de voorbereidingen).

Toepassing

Volg deze stappen voor het aanleggen van het gazon:

 1. Rol het zaaideken uit.
 2. Knip de zaaidekens op maat voor je gazon (dit kan gewoon met een keukenschaar).
 3. Bedek de grond met het zaaideken. Zorg hierbij voor goed contact tussen het zaaideken en de grond.
 4. Zet het waar nodig vast met pinnen. 
 5. Besproei het zaaideken met water. Zodra het deken nat (doordrenkt) is, blijft deze op zijn plek liggen en kan het niet meer wegwaaien.
 6. Laat het gras groeien. 
 7. Geef voldoende water tijdens het ontkiemen van de zaden. 
 8. Zodra het gras tussen de 50 à 70 mm is, kan er al voor de eerste keer gemaaid worden op zo'n 35 mm. De gewenste grashoogte kan geleidelijk worden aangepast. 
 9. Nadat het zaaidoek is toegepast, zal deze na 8-12 weken vanzelf vergaan/afbreken.

TURFquick bestellen

Hoe voorkomt TURFquick een kapot of slecht gazon?

Kies je voor een TURFquick gazon, dan kies je voor kwalitatief sterk en groen gras. De zaden van het gras zijn gemaakt van een hoogwaardig zaadmengsel. Hierdoor kun je het hele jaar door genieten van een mooi groen en sterk gazon. 

Wanneer je gazon zodanig is aangetast dat het tijd is voor renovatie, is TURFquick een geschikte oplossing. Hiermee voorkom je een kapot en slecht gazon in de toekomst. 

Milieuvriendelijk gazon

Niet alleen is TURFquick mooi voor het oog, het is ook goed voor het milieu. Het zaaideken is biologisch afbreekbaar, wat betekent dat de natuur het textiel zelf afbreekt na verloop van tijd. Het duurt 8 tot 12 weken totdat het zaaideken volledig vanzelf afbreekt.  

Grasmatten van TURFquick bestellen

Bestel TURFquick hier.

Meer informatie over dit alternatief voor graszoden en graszaad? Lees ons blogartikel Alternatief voor graszoden en graszaad. Hierin gaan we in op TURFquick als vervanging voor graszoden leggen en gras zaaien. 

Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen.