9.0 / 10

Vijverfolie

Bent u van plan om zelf een vijver aan te leggen? De aanleg van een vijver begint bij de bodem. U graaft een gat op de juiste plek in uw tuin en legt vervolgens de vijverfolie in het gat. Binnen ons assortiment vindt u folie in diverse afmetingen, zodat er voor iedere vijver geschikte vijverfolie is. Onze vijverfolie is gemaakt van EPDM rubberfolie en heeft een levensduur van maar liefst 40 jaar. Tenslotte wilt niemand ieder jaar vijverfolie vervangen. 

Bekijk ons assortiment en bestel uw vijverfolie eenvoudig en voordelig online op Tuinartikeltotaal.nl. 

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Soorten vijverfolie

Voor het aanleggen van uw vijver met folie, hebben wij verschillende soorten folie in ons assortiment. De meest gebruikte folie is EPDM vijverfolie. Gemaakt van rubber, zeer elastisch en ontzettend sterk. EPDM vijverfolie is bestendig tegen UV-staling en bevat geen weekmakers. Let er wel op dat u EPDM folie speciaal voor vijvers gebruikt. Deze bevatten namelijk geen giftige stoffen voor vissen en vijverbeplanting. Naast het EPDM folie wordt er ook vaak PVC vijverfolie gebruikt. Deze folie is soepel en past zich hierdoor makkelijk aan de vorm van uw vijver aan. PVC folie kunt u zowel lassen als lijmen. Ook deze folie heeft een lang levensduur, maar dient wel beschermd te worden tegen UV-stralingen. 

Vijverfolie aanleggen

De ideale vijver bestaat uit verschillende zones met verschillende dieptes. Men spreekt ook wel van een diepwaterzone, laagwaterzone en een moeraszone. De diepwaterzone is ongeveer 100 cm diep, zodat het 's winters niet snel dichtvriest en zomers niet te warm wordt. Vissen kunnen zich makkelijk terugtrekken in het diepere gedeelte. Een laagwaterzone is daarentegen tussen de 30 en 50 centimeter diep en breed in omvang. De moeraszone heeft een diepte van 30 centimetedr en is geschikt voor plantengroei en kunnen begroeiingsmatten geplaatst worden.

Voor het aanleggen van uw vijverfolie kunt u de volgende stappen volgen:

 1. Locatie en vorm
  Bepaal de locatie en vorm van uw vijver
 2. Markeer de omtrek
  Gebruik hiervoor een stuk touw, paaltjes en leg deze met loodrechte spadesteken vast. 
 3. Vijver uitgraven
  Zorg dat de vijver waterpas is. Let bij het uitgraven op wortels en andere scherpe uitsteeksels. 
 4. Bodembescherming aanbrengen
  Ter bescherming van uw vijverfolie is het raadzaam om vijvervlies of een beschermdoek aan te brengen.
 5. Vijverfolie plaatsen
  Spreidt de folie over het gat met een overlap van 30 tot 50 centimeter. Probeer zo min mogelijk op de vijverfolie te lopen. Zodra het water de vijver inloopt, vormt de folie in de juiste positie. 
 6. Afwerking van de folie
  Zit de folie op zijn plaats? Dan kunt u de rand op maat knippen of snijden. Houdt ongeveer 50 cm folierand over. Dit kunt u bij de randafwerking eventueel ingraven. 

Vijverfolie kopen & laten bezorgen

Folie voor de aanleg van uw vijver bestelt u gemakkelijk en veilig bij ons online. Uw vijverbenodigdheden bezorgen wij op het gewenste afleveradres in Nederland. Heeft u vragen of wilt u graag meer advies over onze vijverartikelen, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.