8.9 / 10

Houtskool en briketten

Wanneer u een houtskoolbarbecue heeft mogen houtskool en briketten natuurlijk niet ontbreken. Met het juiste houtskool zorgt u voor een authentieke rooksmaak.  Bij Tuinartikel Totaal vindt u verschillende soorten en formaten houtskool en briketten.

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
13 producten
 1. FIRE UP PREMIUM HOUTSKOOL 10 KG
  FIRE UP PREMIUM HOUTSKOOL 10 KG
  € 18,95
  Niet op voorraad
 2. FIRE UP KOKOS BRIKETTEN 3 KG WWW.TUINARTIKELTOTAAL.NL
  FIRE UP KOKOS BRIKETTEN 3 KG
  Regular Price € 6,49 Special Price € 5,49
Van laag naar hoog sorteren
per pagina
13 producten

Houtskool of briketten?

Er zijn twee verschillende mogelijkheden wanneer u uw houtskoolbarbecue wilt verwarmen. U kunt kiezen om houtskool of briketten te gebruiken. Die twee worden nog weleens door elkaar gehaald. Houtskool is niks anders dan verbrande stukken hout. Afkomstig van harde of zachte houtsoorten. Briketten zijn gemaakt van geperst houtskool of zaagsel met papier, van gelijke grootte.

Wat voor brandstof u wil gebruiken heeft alles te maken met het soort barbecue dat u heeft en de manier waarop u grillt. Beide hebben zo zijn eigen kenmerken, voor- en nadelen. Onderstaand hebben wij ze voor u op een rijtje gezet. 

Houtskool kent de volgende kenmerken:

 • Snel op hoge temperatuur
 • Brandt korter en is sneller opgebrand.
 • Ideaal voor dunnere stukken vlees
 • Vlees wordt snel gaar door de hoge temperatuur

Briketten kennen de volgende kenmerken:

 • Houden temperatuur langer vast
 • Branden regelmatiger
 • Geschikt voor een lange barbecue avond
 • Lagere temperatuur
 • Perfect voor ''low & slow''

Briketten en houtskool bewaren

U dient uw houtskool of briketten droog te bewaren. Bewaar ze op een droge plek op de grond. Een garage of schuur is hier 's zomers zeer geschikt voor. In de winter kunt u ze het beste droog op uw zolder bewaren. De kolen kunt u in de zak bewaren, maar een goed uitsluitbare emmer of bak is nog beter. Hoe droger uw kolen zijn, des te minder aanmaakblokjes u hoeft te gebruiken. 

BBQ aansteken

Het houtskool of de briketten kunt u het beste met aanmaakblokjes aansteken. Gebruik hiervoor altijd de bruine aanmaakblokjes. Laat de witte aanmaakblokjes vooral liggen. Deze blokjes bevatten wasbenzine en zorgen voor een vervelende benzinelucht en geven een vervelende smaak aan uw vlees of vis. 

Doe een laagje houtskool of briketten op het bodemrooster van de barbecue. Heeft uw barbecue ventilatiegaten? Zorg dat deze volledig open staan. Druk een aantal aanmaakblokjes diep tussen de kolen. Een kleine barbecue heeft ongeveer 2 tot 3 aanmaakblokjes nodig en een grote barbecue heeft er vaak wel 10 nodig. Steek vervolgens de aanmaakblokjes aan en wacht tot ze branden. Positioneer de kolen met een tang op en rond de aanmaakblokjes. Laat de barbecue en de kolen nu rusten. Als de briketten of kolen een witte laag as hebben en in het midden roodgloeiend zijn, kunt u beginnen met barbecueën. 

Bij zowel houtskool en briketten is het handig om een houtskoolstarter te bestellen. Een houtskoolstarter is een soort schoorsteen waar onderin een rooster zit. Zorg met bijvoorbeeld een aantal aanmaakblokjes dat er een vuurtje komt onder de koker. De starter zal als een soort schoorsteen figureren en het vuur door de koker naar boven zuigen. Uw houtskool of briketten zullen op deze manier veel sneller op tempratuur zijn.

Let op: voorkom ten alle tijden ongecontroleerd vuur en letsel. Het is van belang om geen extra aanmaakproducten toe te voegen nadat de barbecue is aangestoken. Gebruik nooit spiritus of andere snel ontvlambare brandstoffen. Ontsteek nooit geen briketten binnenshuis of in andere afgesloten ruimtes. Adem geen rook in bij het aansteken. Houd kinderen en huisdieren op veilige afstand. Laat de as volledig uitgloeien of doof door het deksel op de barbecue te plaatsen. Gooi het as pas weg als alles is afgekoeld.

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u meer advies over onze diverse soorten houtskool of briketten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.