Houtskool en briketten

Heeft u een houtskoolbarbecue? Dan mag houtskool of briketten niet ontbreken. Met het juiste houtskool zorgt u voor een authentieke rooksmaak. Binnen ons assortiment vindt u verschillende soorten houtskool en briketten. Verkrijgbaar in verschillende formaten en soorten. Met houtskool kunt u snel aan de slag. Wacht even tot de kolen wit zijn en al het lekkers kan op de barbecue.

Bestel uw houtskool of briketten eenvoudig en veilig online op Tuinartikeltotaal.nl. 

Items 1 to 24 of 29 total

per pagina

Pagina:
 1. 1
 2. 2

Items 1 to 24 of 29 total

per pagina

Pagina:
 1. 1
 2. 2

Houtskool of briketten?

Bij een houtskoolbarbecue horen natuurlijk briketten of houtskool. Die twee worden nog weleens door elkaar gehaald. Houtskool is niks anders dan verbrande stukken hout. Afkomstig van harde of zachte houtsoorten. Briketten zijn gemaakt van geperst houtskool of zaagsel met papier. Beide soorten brandstof hebben andere kenmerken, voor- en nadelen. Onderstaand hebben wij ze voor u op een rijtje gezet. 

Houtskool kent de volgende kenmerken:

 • Snel op hoge temperatuur
 • Brandt korter en is sneller opgebrand.
 • Ideaal voor dunnere stukken vlees
 • Vlees wordt snel gaar door de hoge temperatuur

Briketten kennen de volgende kenmerken:

 • Houden temperatuur langer vast
 • Branden regelmatiger
 • Geschikt voor een lange barbecue avond
 • Lagere temperatuur
 • Pefect voor ''low & slow''

Briketten en houtskool bewaren

U dient uw houtskool of briketten droog te bewaren. Bewaar ze op een droge plek op de grond. Een garage of schuur is hier 's zomers zeer geschikt voor. 'S winters kunt u ze het beste droog op uw zolder bewaren. De kolen kunt u in de zak bewaren, maar een goed uitsluitbare emmer of bak is nog beter. Hoe droger uw kolen zijn, des te minder aanmaakblokjes u hoeft te gebruiken. 

BBQ aansteken

Het houtskool of de briketten kunt u het beste met aanmaakblokjes aansteken. Gebruik hiervoor altijd de bruine aanmaakblokjes. Laat de witte aanmaakblokjes vooral liggen. Deze blokjes bevatten wasbenzine en zorgen voor een vervelende bezinelucht en geven een vervelende smaak aan uw vlees of vis. 

Doe een laagje houtskool of briketten op het bodemrooster van de barbecue. Heeft uw barbecue ventilatiegaten? Zorg dat deze volledig open staan. Druk een aantal aanmaakblokjes diep tussen de kolen. Een kleine barbecue heeft ongeveer 2 tot 3 aanmaakblokjes nodig en een grote barbecue heeft er vaak wel 10 nodig. Steek vervoglens de aanmaakblokjes aan en wacht tot ze branden. Positioneer de kolen met een tang op en rond de aanmaakblokjes. Laat de barbecue en de kolen nu rusten. Als de briketten of kolen een witte laag as hebben en in het midden roodgloeiend zijn, kunt u beginnen met barbecueën. 

BBQ aansteken met een houtskoolstarter

Heeft u weinig geduld en wilt u snel uw stuk vlees op de barbecue leggen? Dan adviseren wij om onze houtskoolstarter te gebruiken. Een houtskoolstarter is een ijzeren pijp die ervoor zorgt dat uw houtskool snel gaat branden.

De barbecue starters werken als volgt:

 1. Leg een paar aanmaakblokjes op het bodemrooster van uw barbecue.
 2. Vul de barbecue starter met houtskool of briketten.
 3. Zet de starter over de aanmaakblokjes heen.
 4. Steek de aanmaakblokjes aan met een lange lucifer.
 5. Na 10 tot 20 minuten slaan de vlammen de pijp uit.
 6. Zodra de bovenste kolen witte randen hebben, kunt u de kolen voorzichtig op de barbecue gieten.

Houtskool en briketten online bestellen

Uw houtskool of briketten koopt u eenvoudig, veilig en snel bij ons online. Ervaar het gemak van online bestellen, want wij bezorgen uw favoriete barbecue accessoires gewoon bij u thuis. Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u meer advies over onze diverse soorten houtskool of briketten? Neem dan gerust contact met ons op.