8.9 / 10

De geschiedenis van de kamado

De kamado: tegenwoordig is dit type barbecue niet meer weg te denken uit de barbecuewereld. De kamado herken je aan zijn ei-vorm en keramische materiaal. De kamado wordt veel gebruikt als losstaande barbecue, maar ook als inbouwbarbecue voor een buitenkeuken. Naast dat de kamado een praktische houtskoolbarbecue is, is het ook een prachtig accessoire voor iedere tuin. 

Kamado uit de Japanse taal

Het woord 'kamado' komt oorspronkelijk uit de Japanse taal. Een kamado is een traditioneel Japans fornuis dat op hout of houtskool werkt. Het woord wordt in Japan gebruikt voor 'kachel' of 'fornuis'. Letterlijk betekent het 'plaats voor de ketel'.

Hoe oud is de kamado?

De geschiedenis van de kamado gaat vele jaren terug in de tijd. Archeologen hebben ontdekt dat de eerst gevonden resten van de huidige kamado-modellen zo'n 4000 jaar oud zijn.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam een verplaatsbare kamado, genaamd "mushikamado", onder de aandacht van Amerikanen. Het woord 'mushikamado' betekent 'stoomkoker' (mushi betekent 'stoom' en kamado betekent 'fornuis' of of 'kachel'). De mushikamado is een ronde pot van aardewerk met een afneembare koepelvormige deksel van klei. De mushikamado komt veel voor in Zuid-Japan.

De kamado nu

Het oorspronkelijke materiaal van de kamado – klei – had veel nadelen. Hierdoor werd klei vervangen door keramiek. Keramiek houdt warmte uitstekend vast en is duurzamer dan klei. 

Inmiddels is de keramische kamado geëvolueerd tot een culinaire alleskunner. De kamadobarbecue wordt zelfs gebruikt in restaurants met Michelinsterren. 

De keramische schaal van de kamado heeft uitstekende warmte-isolerende eigenschappen. Bij geen enkel ander type barbecue blijven de vleessappen zo goed behouden als bij een kamado. Vlees- en visgerechten zijn daarom extra smaakvol wanneer je deze bereidt met een kamadobarbecue. Daarnaast kun je met een kamado ook verse groenten grillen en knapperige pizza's, flammkuchen en brood bakken. 

Kamado bestellen

Wil je zelf de heerlijke smaak van kamado-gerechten ervaren? Bestel jouw favoriete kamado online bij Tuinartikel Totaal!