8.9 / 10

Het verhaal van Reclaimed Wood

Reclaimed Wood betekent letterlijk "teruggewonnen hout". Teruggewonnen hout heeft een geschiedenis, omdat het al heeft geleefd. Hout dat seizoenen kent. Hout dat sneeuw, regen, onweer en brandende zon heeft gekend. Hout dat al heel wat heeft doorstaan; dat respect verdient. Een oud schuurtje dat een nieuw leven is ingeblazen als vintage houten loungebank. Of grove houten balken van een huis uit de jaren '60 die een nieuw jasje als robuuste salontafel krijgen. Reclaimed Wood heeft een robuuste, industriĆ«le uitstraling en geeft een natuurlijke sfeer onder je veranda of terrasoverkapping. 

Hoe ontstaat Reclaimed Wood?

Het begint allemaal met de boom. Deze boom is tientallen jaren terug, soms zelfs wel een eeuw geleden, gekapt om er houten planken van te maken. Van dit hout wordt een product gemaakt. Een houten schuurtje ergens in de Alpen met wat koeien en schapen erbij, blootgesteld aan hevige sneeuwval. Of een knus hutje ergens op de sneeuwpistes in Oostenrijk dat na het opvangen van miljoenen sneeuwvlokken zijn beste tijd wel heeft gehad. Het hout wordt langzaam ouder naarmate het vele seizoenen doorstaat. Totdat het hout zijn plicht heeft vervuld en niet langer rendabel is als het product waar het ooit voor diende. Dat is het punt waarop het in aanmerking komt met Reclaimed Wood. Het oude hout wordt eerst gedroogd, dan worden de spijkers en schroeven verwijderd en vervolgens wordt het verhit om organismen uit het hout te verwijderen. Nu kan het oude hout worden bestempeld als Reclaimed Wood. 

Waarom is Reclaimed Wood duurzaam?

Dat recyclen goed voor het milieu is, hoeven we je vast niet meer uit te leggen. Reclaimed Wood is een natuurlijk product dat erg duurzaam is, omdat het gerecycled hout is. Het is gemaakt van hout dat zijn oorspronkelijke functie is verloren, bijvoorbeeld een houten schuurtje dat afgebroken moet worden, maar weer gerenoveerd wordt tot een gloednieuw product. Door zorgvuldig gebruik te maken van bestaande materialen, hoeven er minder bossen te worden gekapt en wordt de ecologische voetafdruk verkleind. Daarom is Reclaimed Wood zo duurzaam. 

Bekijk hier de Reclaimed Wood meubelen in het assortiment van Tuinartikel Totaal.