8.9 / 10

De Kastanjemineermot en de schade die dit insect veroorzaakt

Ieder jaar komen er drie generaties van de Kastanjemineermot voor. Deze motten leggen hun eitjes op de bladeren van kastanjebomen. De larven van de Kastanjemineermot eten het bladweefsel op. Hierdoor vermindert de fotosynthese van de boom en verzwakt deze. Dit veroorzaakt bruine vlekken op de bladeren en vroegtijdige bladval. Fotosynthese is cruciaal voor bomen, omdat het hen voorziet van de energie en voedingsstoffen die ze nodig hebben om te groeien en te overleven.

Feitjes over de Kastanjemineermot

 • De Latijnse benaming voor de Kastanjemineermot is Cameraria ohridella.
 • Sinds de ontdekking van de Kastanjemineermot in 1985 in Noord-Macedonië heeft het insect zich over Europa verspreid. In 1998 werd de Kastanjemineermot voor het eerst in Nederland aangetroffen en in 1999 in België.
 • Volwassen Kastanjemineermotten zijn klein – ongeveer 5 mm lang – met een vleugelspanwijdte van 8-10 mm.
 • De mannelijke Kastanjemineermot wordt aangetrokken door feromonen (lokstoffen).
 • De larven van de Kastanjemineermot voeden zich met het bladweefsel van kastanjebomen.
 • De Kastanjemineermot kent 3 generaties per jaar. Dat betekent dat de motten 3 keer per jaar hun levencyclus voltooien, van eitje tot larve tot volwassen mot. Hierdoor zijn er ieder jaar 3 aparte voortplantingsperioden en nieuwe populaties.

De Kastanjemineermot bestrijden met feromoonvallen

Een doeltreffende en milieuvriendelijke oplossing om kastanjebomen te beschermen tegen de Kastanjemineermot, is het toepassen van feromoonvallen. Een feromoonval is een val die lokstoffen gebruikt om de mannelijke Kastanjemineermotten aan te trekken en te vangen. Hierdoor wordt de voortplanting van de insecten verminderd en neemt de mottenpopulatie af.

Waarom feromoonvallen?

 • Milieuvriendelijk: Geen schadelijke chemicaliën, veilig voor mens en dier.
 • Doelgericht: Feromoonvallen trekken uitsluitend de Kastanjemineermot aan en laat andere insecten en beestjes met rust. Zo behoud je de biodiversiteit in je tuin.  
 • Eenvoudig gebruik: Feromoonvallen zijn eenvoudig te plaatsen en onderhouden.
 • Preventief en curatief: Feromoonvallen kun je zowel preventief (om plagen van de Kastanjemineermot te voorkomen) als curatief (om bestaande plagen te bestrijden) inzetten.
 • Voordelig: Feromoonvallen mét feromoonzakjes voor het gehele seizoen bestel je bij Tuinartikel Totaal voor slechts €23,95. Het vervangen van een Kastanjeboom kan oplopen tot honderden euro's. 

Bescherm jouw kastanjeboom tegen de Kastanjemineermot

Wil je jouw kastanjeboom gezond oud laten worden? Voorkom óf bestrijd de Kastanjemineermot met de effectieve en biologische Kastanjemineermot Feromoonval. Zo houd je de mottenpopulatie onder controle zónder chemische bestrijdingsmiddelen. Geniet van een groene en gezonde tuin!

Bestel hier je feromoonval mét lokstoffen en bescherm je kastanjebomen tegen de Kastanjemineermot.