8.9 / 10

Tips voor een gezellige en geslaagde winterbarbecue

Voor de koukleumen onder ons een ware nachtmerrie, voor de echte barbecuefans/buitenliefhebbers onder ons een festijn. We hebben het over het organiseren van een winterbarbecue.

Bij "barbecueën" denken we al gauw aan een zonovergoten dag in hartje zomer met aangename temperaturen. Zodra het buiten wat kouder wordt en de herfst haar intrede doet, bergen we de barbecue veilig op in de garage en/of voorzien we deze van een barbecuehoes.

Bij een winterbarbecue kun je denken aan een pannetje glühwein, warme chocomel, winterse vleesgerechten, een knus vuurtje, sfeervolle lichtjes en bovenal: gezelligheid.

Om een geslaagde winterbarbecue te organiseren, hebben we 8 tips voor je op een rijtje gezet:

1. Stook je barbecue flink op.

In de winter duurt het langer om de barbecue op temperatuur te krijgen, omdat het buiten een stuk kouder is dan in de zomer. Stook je barbecue daarom flink op, zodat deze sneller op temperatuur is. Houd er wel rekening mee dat er ook meer gas of houtskolen, -briketten of -blokken worden verbruikt. Zorg daarom dat je hiervan voldoende in huis haalt vóór de aanvang van de winterbarbecue. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk.

Een extra tip voor een houtskoolbarbecue is om rookhout en snippers met een smaak te gebruiken om een heerlijk barbecuearoma te creëren. De smaken walnoot, berk, beuk of wijn passen bijvoorbeeld perfect bij een winterbarbecue.  

2. Plaats je barbecue op een droge plaats uit de wind.

Als je de barbecue snel op de gewenste temperatuur wilt krijgen, plaats deze dan op een droge plek uit de wind. Als je een houtskoolbarbecue hebt en deze in de wind zet, heb je kans dat het vuur uitwaait. Bij een gasbarbecue heb je hier minder risico op. 

3. Plaats je barbecue nooit in een afgesloten ruimte.

Het is erg gevaarlijk om je barbecue in een gesloten ruimte te plaatsen, omdat de kans op een steekvlam dan groot is. Dit wil je niet in je huis, garage of schuur. Daarnaast is het slecht en zelfs gevaarlijk voor je gezondheid, omdat er koolmonoxide vrijkomt. Zet je barbecue daarom te allen tijde buiten.

4. Zorg ervoor dat je barbecue een deksel heeft.

Om je barbecue op temperatuur te houden, heeft deze een deksel nodig. Zo kan de warmte zich opbouwen onder de deksel, waardoor het vlees goed kan garen. Wel is er voldoende ontluchting nodig, zodat er geen rook blijft hangen.

5. Koop seizoensvlees om een winterse sfeer te creëren.

Een malse biefstuk met een toefje kruidenboter doet het altijd goed. Perfect gegaard: rood vanbinnen, bruin vanbuiten. Of leg smaakvolle grillworsten, sappige speklappen, spiesjes met varkensmedaillons op de barbecue. Vergeet ook de sauzen niet; verrijk de biefstuk bijvoorbeeld met rode portsaus.

6. Zorg voor lekkere, winterse bijgerechten.

Gepofte aardappels met zure room zijn heerlijk als bijgerecht. Of wat dacht je van gegrilde champignonspiesjes, courgette, paprika of witlof gevuld met spekjes? Met groenten en aardappels kun je allerlei kanten op. Een andere tip is om flammkuchen met spekjes, kaas en uien in barbecuestijl te maken.

7. Creëer een gezellige sfeer met lichtjes en vuur.

Een vuurschaal in de tuin waar je gasten marshmallows kunnen roosteren creëert een knusse sfeer. Maak je tuin ook gezellig met verlichting, zodat het buiten niet pikkedonker is. Een tuin met allerlei lichtjes en een vuurtje ziet er heel sfeervol uit. Zo maak je van je tuin een echt winterwonderparadijs.

8. Maak een pannetje glühwein en zorg voor warme chocomel.

Wat absoluut niet mag ontbreken aan een winterbarbecue is een pannetje glühwein en/of warme chocomel (met slagroom). Deze drankjes brengen een echte winterse sfeer met zich mee en zijn bovendien verrukkelijk.

Ben je nog op zoek naar een barbecue, barbecueonderdelen of aanmaakspullen? Dan ben je bij Tuinartikel Totaal aan het juiste adres.