8.9 / 10

Tips voor een gezellige en geslaagde winterbarbecue

Hoor je “barbecueën”, dan denk je al gauw aan een zonovergoten dag in de zomer met warme temparuren. Zodra het buiten wat kouder wordt en de herfst haar intrede doet, bergen we de barbecue veilig op in de garage of voorzien we deze van een barbecuehoes.

Hoewel barbecueën in de zomer heerlijk is, is een winterbarbecue minstens zo leuk. Denk bij een winterbarbecue aan een pannetje glühwein, warme chocomel, winterse vleesgerechten, een knus vuurtje, sfeervolle lichtjes en bovenal: gezelligheid.

Om een geslaagde winterbarbecue te organiseren, hebben we 8 tips voor je op een rijtje gezet:

1. Stook de barbecue flink op

In de winter duurt het langer om de barbecue op temperatuur te krijgen, omdat het buiten een stuk kouder is dan in de zomer. Stook je barbecue daarom flink op, zodat deze sneller op temperatuur is. Houd er wel rekening mee dat er ook meer gas, houtskool, briketten of houtblokken worden verbruikt. Haal er daarom voldoende in huis vóór de aanvang van de winterbarbecue. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk.

Een extra tip voor een houtskoolbarbecue is om rookhout en -snippers met een smaak te gebruiken om een heerlijk barbecuearoma te creëren. De smaken walnoot, berk, beuk of wijn passen bijvoorbeeld perfect bij een winterbarbecue.

2. Plaats de barbecue op een droge plek uit de wind

Als je de barbecue snel op de gewenste temperatuur wilt krijgen, plaats deze dan op een droge plek uit de wind. Als je een houtskoolbarbecue hebt en deze in de wind zet, dan bestaat de kans dat het vuur uitwaait. Bij een gasbarbecue is dit risico kleiner.

3. Plaats de barbecue nooit in een afgesloten ruimte

Het is erg gevaarlijk om de barbecue in een gesloten ruimte te plaatsen, want hiermee vergroot je de kans op een steekvlam. Je wilt natuurlijk niet dat dit gebeurt in je huis, garage of schuur. Daarnaast is het slecht en zelfs gevaarlijk voor je gezondheid, omdat er koolmonoxide vrijkomt. Zet je barbecue daarom te allen tijde veilig buiten.

4. Zorg ervoor dat de barbecue een deksel heeft

Om de barbecue op temperatuur te houden, heeft deze een deksel nodig. Zo kan de warmte zich opbouwen onder de deksel, waardoor het vlees goed gaart. Er is wel voldoende ontluchting nodig, zodat er geen rook blijft hangen.

5. Koop seizoensproducten om een winterse sfeer te creëren

Een malse biefstuk met een toefje kruidenboter doet het altijd goed. Perfect gegaard: rood/roze vanbinnen, bruin vanbuiten. Leg smaakvolle grillworsten, sappige speklappen of varkenshaas-spiesjes op de barbecue. Vergeet ook de sauzen niet: verrijk de biefstuk bijvoorbeeld met rode portsaus.

6. Serveer lekkere, winterse bijgerechten

Gepofte aardappels met zure room zijn heerlijk als bijgerecht. Of wat dacht je van gegrilde champignonspiesjes, courgette, paprika of witlof gevuld met spekjes? Met groenten en aardappels kun je allerlei kanten op. Een andere tip is om flammkuchen met spekjes, kaas en uien op de barbecue te bakken. Hiervoor heb je wel een pizzasteen nodig.

7. Creëer een gezellige sfeer met lichtjes en vuur

Een vuurschaal of vuurkorf in de tuin waar je marshmallows boven roostert, creëert een knusse sfeer. Maak je tuin ook gezellig met verlichting, zodat het buiten niet pikkedonker is. Een tuin met allerlei lichtjes en een vuurtje ziet er heel sfeervol uit. Zo maak je van je tuin een echt winterwonderparadijs.

8. Maak een pannetje glühwein en zorg voor warme chocomel

Wat absoluut niet mag ontbreken aan een winterbarbecue, is een pannetje glühwein en warme chocomel (met slagroom). Deze drankjes brengen een echte winterse sfeer met zich mee en zijn bovendien heerlijk.

Ben je nog op zoek naar een barbecue, barbecueonderdelen of aanmaakspullen? Dan ben je bij Tuinartikel Totaal aan het juiste adres.