8.9 / 10

Wortelopdruk en schade door boomwortels voorkomen met wortelschermen

Wortelopdruk wordt veroorzaakt door boomwortels. Boomwortels groeien de kant op waar de minste weerstand is. Veel boomwortels groeien van nature horizontaal (liggend). Hierdoor duwen de boomwortels stoeptegels omhoog. Of ze komen boven de grond te liggen. Wortelopdruk ziet er zo uit:

Hoewel boomwortels van jonge aanplant in het begin nog weinig kwaad kunnen doen, worden de boomwortels na verloop van tijd alsmaar dikker en sterker. Sterk genoeg om tegels en bestrating omhoog te duwen. 

Schade in de tuin door boomwortels

Heb je recent bomen in de tuin geplant vlak bij betegeling, aan de rand van je inrit, tussen het grind of in het gras/zand? Of ben je van plan om bomen te gaan planten in je tuin? Dan is het belangrijk om wortelopdruk te voorkomen. Als je er niets aan doet om wortelopdruk te voorkomen, dan kan jouw inrit, betegeling, gras of grind eruit komen te zien zoals op bovenstaande afbeeldingen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. 

Wortelgeleiding om schade door boomwortels te voorkomen

Er is een oplossing voor het voorkomen van wortelopdruk: TRG-wortelgeleiding. Dit zijn wortelgeleidingspanelen die ervoor zorgen dat wortels verticaal naar beneden groeien, dieper de grond in.

Hoe werkt TRG-wortelgeleiding?

Boomwortels van jonge bomen groeien horizontaal, maar stuiten op het TRG-paneel (speciaal geprofileerde scheidingswand). De geleidingsribben, die je op onderstaande afbeelding (rechts) kunt zien, leiden de boomwortels haaks naar beneden. Zouden deze ribben niet in de panelen zitten, dan groeien de wortels horizontaal langs de panelen. Daardoor zouden de wortels niet of nauwelijks naar onderen groeien als de boom te dicht bij verharding wordt geplaatst. Het gevolg hiervan is dat de boom geen stabiliteit kan opbouwen. Daarom zijn de ribben op de TRG-panelen erg belangrijk voor een goede groei van de boom en voor een goede wortelgeleiding.

Ook is het wortelgeleidingspaneel voorzien van een dubbele bovenrand. Deze dubbele bovenrand zorgt ervoor dat de panelen extra sterk zijn aan de bovenkant. Het is belangrijk dat je de dubbele bovenrand (ongeveer 1 centimer) laat uitsteken boven de grond. Op deze manier voorkom je dat de boomwortels over de rand van het paneel groeien. Door de dubbele bovenrand een klein stukje boven de grond uit te laten steken, stuiten de wortels daartegen aan en groeien ze loodrecht naar beneden. 

Welk TRG-paneel kun je het beste kiezen?

Bij Tuinartikel Totaal vind je 3 verschillende TRG-panelen: 

  • TRG30 (30 cm hoog en 60 cm breed)
  • TRG45 (45 cm hoog en 60 cm breed)
  • TRG60 (60 cm hoog en 60 cm breed)

Bij TRG-wortelgeleiding geldt: hoe hoger het paneel, hoe beter je wortelopdruk voorkomt. Daarom is TRG60 de beste optie. 

Wanneer kies je dan voor TRG30 of TRG45?

Indien je rekening dient te houden met ondergrondse leidingen of een steenachtige ondergrond, dan kun je kiezen voor TRG30 of TRG45. Deze zijn minder hoog dan TRG60. Het afhankelijk van hoe diep de leidingen liggen of hoe hard de grond is om te kunnen bepalen of je voor TRG30 of TRG45 kiest. 

Wortelscherm kopen

Bestel TRG-wortelgeleiding eenvoudig online bij Tuinartikel Totaal.

Heb je nog vragen of opmerkingen over TRG-wortelgeleiding? Stuur een e-mail naar info@tuinartikeltotaal.nl en wij helpen je graag verder.