8.9 / 10

Plantenbescherming: waarom, wanneer en hoe?

Plantenbescherming is belangrijk om de gezondheid van je planten te bevorderen of te waarborgen. Zo voorkom je dat je planten niet meer groeien of zelfs afsterven. Een bekend natuurverschijnsel is dat niet-winterplanten in de winter bescherming nodig hebben tegen de kou, vorst en eventueel sneeuw. Maar ook in de zomer, lente en herfst liggen gevaren op de loer voor je planten. In de zomer is het verstandig om je planten behoeden voor overmatige blootstelling aan zonlicht, uitdroging of juist overbewatering. Daarnaast zijn er ook risico's waar je je planten het hele jaar door voor kunt behoeden, zoals wildvraat bij bomen en onkruidgroei. 

Na het lezen van dit artikel weet je precies:

  • waarom het belangrijk is om jouw planten goede bescherming te bieden;
  • in welk geval plantenbescherming belangrijk is;
  • hoe je jouw planten beschermt in de winter én zomer;
  • welke plantbeschermingsproducten je hiervoor nodig hebt.

Waarom hebben planten goede plantenbescherming nodig?

Sommige planten zijn gevoelig voor bepaalde omstandigheden, zoals vorst, droogte of onkruid. Dit is afhankelijk van de plant, want een cactus is bijvoorbeeld veel beter bestand tegen droogte dan een zonnebloem. En zo kan een sneeuwklokje uitstekend tegen vorst, terwijl een olijfboom hier absoluut niet voor gemaakt is. Om te voorkomen dat je plant niet meer goed groeit en uiteindelijk afsterft, is het gebruik van plantbescherming belangrijk. Natuurlijk heb je dan wel de juiste bescherming nodig voor de juiste plant en daar gaan we je uitleg over geven. 

Hoe bescherm je planten het beste in de winter?

De winter is voor veel planten een zware tijd, met name voor jonge planten. De dagen zijn koud, er zijn minder zonuren, de temperatuur kan dalen tot onder het vriespunt en er kan hier en daar sneeuw vallen. Ook fruitbomen, olijfbomen en palmbomen zijn niet gemaakt voor koude temperaturen. Als een plant niet kou- of vorstbestendig is, is het belangrijk om deze een beschermlaagje te bieden. 

Winterbeschermhoezen

Voor bomen, struiken en gewassen die niet vorstbestendig zijn is een winterbeschermhoes een goede oplossing. Zo'n hoes is als het ware een warm deken voor je planten, zodat deze beter zijn bestand tegen kou. Daarnaast is dit een eenvoudige oplossing, omdat je de hoes alleen om de plant heen hoeft te doen en vast hoeft te maken met touwtjes, zodat deze niet wegwaait.

Graszaaideken

Ook gras is een plant die heel slecht tegen vorst kan. Als gras is bevroren en er wordt overheen gestapt, kan het al grote gevolgen hebben. Normaalgesproken zou het gras weer omhoog gaan staan als er overheen wordt gelopen, door de veerkracht, maar als het is bevroren breekt het makkelijk af. In dit geval zou je kunnen overwegen om het probleem te voorkomen in plaats van te genezen. Dit graszaaideken is gemaakt van een hoogwaardig zaadmengels, waardoor het gras sterker is. Het gras groeit al bij 4 graden en is bestand tegen strenge winters. 

Hoe bescherm je planten het beste in de zomer?

Niet alleen in de winter is plantenbescherming belangrijk. In de zomer is het minstens zo belangrijk om je planten te behoeden voor uitdroging, overbewatering, insecten, wildvraat en onkruid.

Zo kan een cactus bijvoorbeeld goed tegen droogte, maar is het desondanks heel belangrijk dat deze plant voldoende water toegediend krijgt. Met de nadruk op voldoende water, want een cactus heeft al gauw te veel water, waardoor de grond te vochtig is en dan gaat deze plant rotten. Dit is een typisch voorbeeld van overbewatering.

Overbewatering 

Overbewatering houdt in dat je plant te veel water heeft gekregen, waardoor de wortels "verdrinken". Hierdoor gaat de plant schimmelen of rotten en dit is schadelijk voor de plant. Ook hier kun je beter voorkomen dan genezen, wat heel eenvoudig kan met een waterdruppelzak of een automatisch plantenbewateringssysteem. Deze hulpmiddelen zorgen ervoor dat jouw planten de exacte benodigde hoeveelheid water toegediend krijgen, waarmee twee problemen in één worden aangepakt: uitdroging en overbewatering. De plant neemt met deze watersystemen namelijk zelf water op wanneer deze daar behoefte aan heeft. Het enige dat je hoeft te doen is het water bij te vullen om de zoveel tijd. 

Uitdroging

Uitdroging is in de zomer ook een veelvoorkomend probleem bij planten. Als de plant niet genoeg water krijgt droogt deze uit en is het enige dat je overhoudt een kale, bruine, droge plant. Dit wil je natuurlijk voorkomen en ook hier bieden een automatisch plantenbewateringssysteem of een waterdruppelzak goede bescherming tegen. Daarnaast kan overmatige blootstelling van de zon ook fataal zijn voor planten. Dit probleem kun je aanpakken door gebruik te maken van een schaduwdoek. Ook gietranden bieden een goede oplossing tegen droogte, omdat deze een grote watercapaciteit hebben en je daarbij gericht water kan geven met gietranden.

Onkruid

Naast uitdroging en overbewatering kan onkruid ook schadelijk zijn voor planten. Onkruid kan er namelijk voor zorgen dat de wortels van de plant verstikken. Dit is eenvoudig te bestrijden met anti-onkruiddoeken, voor zowel lichte (groenten en bloemen) als zwaardere toepassingen (terras of oprit). Het voordeel hiervan is dat je geen chemische middelen op je planten hoeft te spuiten, waardoor het plantvriendelijke onkruidbestrijding is. 

Waar kun je planten het hele jaar door tegen beschermen?

Maaischade en wildvraat kunnen bijna het hele jaar door voorkomen. Dit kun je ook eenvoudig voorkomen. 

Maaischade

Maaischade is schadelijk voor bomen. Vooral voor jonge bomen is dit schadelijk. Dit is eenvoudig te verhelpen met gietranden, die niet alleen voor wateropslag zorgen, maar de boom onderaan bij de stam ook een extra beschermlaag bieden. 

Wildvraat

Zowel klein als groot wild kan beschadiging veroorzaken bij de boomschors van een boom. Dit kan leiden tot een afname van de groei of zelfs tot het afsterven van de boom. Ook dit is eenvoudig op te lossen met de stambescherming BiteProtect. Wil je meer weten over wildvraat bij bomen? Klik hier

Bestel hier plantenbescherming voor jouw planten.