8.9 / 10

Ga jij voor een autogordel, rubber of jute boomband?

Boombanden zijn er voor het eenvoudig opbinden en verankeren van bomen. Ofwel: een boom vastzetten, zodat deze in de juiste stand wordt gehouden tijdens het groeien. Vooral bij jonge bomen is het gebruik van een boomband belangrijk, omdat de boom dan nog gemakkelijk te "kneden" is. De groeirichting wordt dan bepaald door de boomband, zodat de jonge boom niet scheef gaat groeien door bijvoorbeeld continue blootstelling aan harde wind of een schaarste aan zonlicht. 

Ook bomen die al scheef zijn gegroeid, kunnen gecorrigeerd worden met een boomband. Hiervoor moet de boom wel strakker worden opgebonden dan bij een jonge boom. 

Boomband bevestigen

Om een boomband te bevestigen aan de boom, heeft u boompalen en spijkers nodig. De Autogordel, Rubber en Jute boombanden kunt u het beste monteren met boomspijkers. Deze spijkers hebben een grotere kop, waardoor de boomband niet los kan schieten. De Jute boomband kan het beste bevestigd worden met Torx schroeven met een revetje, zodat de band er niet doorheen schiet. Voor de Autogordel en Rubber boombanden kunt u een aanschuiflus bestellen voor de bevestiging. De aanschuiflus/gesp kan worden gebruikt als afstandhouder tussen boompaal en stam.

Voor meer informatie over boombanden bevestigen, lees ons blogartikel "Boomband bevestigen: de handigste tips"!

Soorten boombanden

In ons assortiment hebben we drie soorten boombanden:

Verschillen tussen de boombanden

Autogordel Boomband

De Autogordel Boomband is een niet-elastisch en gemaakt van nylon. Doordat de boomband niet-elastisch is, kan deze goed worden gebruikt om zwaardere bomen aan één of meerdere boompalen op te binden. De rollenlengte van de Autogordel Boomband is 50 meter en de breedte van de band 5 cm. 

Te bevestigen met: boomspijkers en aanschuiflus.  

Rubber Boomband

De Rubber Boomband is ook niet-elastisch en daardoor geschikt voor zwaardere toepassingen. Het verschil met de Autogordel Boomband is dat de Rubber Boomband binnenin is verstevigd met een extra (canvas) weefsel. Dit zorgt ervoor dat het rubber sterk materiaal wordt. Daarnaast is de lengte van de rol 25 meter, terwijl die van de Autogordel Boomband 50 meter is. De breedte van deze boomband is 4 cm. Het verschil tussen deze twee boombanden zit dus in het materiaal, rollenlengte en de breedte van de boomband. 

Te bevestigen met: boomspijkers en aanschuiflus

Jute Boomband

De Jute Boomband bestaat uit 100% gerecycled krachtig geweven jute. Het voordeel van jute is dat dit een biologisch afbreekbaar product is. Doorgaans blijft de Jute Boomband 2 groeiseizoenen aan de boom. Na 3 jaar begint het jute te verteren en breekt de natuur het materiaal vanzelf af, waardoor u de boombanden in principe niet zelf hoeft te verwijderen. De treksterkte van de boomband is vrijwel hetzelfde als de Autogordel Boomband. De breedte van deze boomband is 7 cm. 

Te bevestigen met:boomspijkers.

Overeenkomsten tussen de boombanden

  • Gemaakt van 100% gerecycled materiaal
  • Duurzame producten
  • Te gebruiken voor het opbinden en verankeren van bomen
  • Houden bomen in de juiste stand
  • Te bevestigen met boompalen

Boomband kopen

Bent u van plan om uw bomen op te binden of te verankeren met een boomband? Hier kunt u uw favoriete boomband bestellen