8.9 / 10

Boomband bevestigen: de handigste tips

Boombanden houden bomen in een rechte stand tijdens de groeifase. Of ze worden gebruikt om bomen die zijn scheefgegroeid weer recht te trekken. Boombanden zijn er in verschillende soorten en maten, zoals Autogordel Boombanden, Rubber Boombanden, Jute Boombanden en ArborTie Boombanden. Zo zijn er ook verschillende bevestigingsmogelijkheden. Deze gaan we in dit artikel uitleggen aan de hand van afbeeldingen. 

Boomband bevestigen

De Autogordel Boomband en Rubber Boomband kunnen beide op dezelfde manier worden bevestigd rondom de boom. Van bovenaf gezien maak je een infinity symbool om de boomband aan de boompaal te bevestigen. Door de boomband op deze manier te bevestigen, blijft deze steviger op zijn plek zitten. Hierdoor wordt de kans dat de boomband gaat verschuiven kleiner. Zie onderstaande afbeelding:


De Jute Boomband is gemaakt van stugger materiaal, waardoor deze lastig kruislings is te bevestigen. Daarom raden wij je aan om deze op een rechte manier te bevestigen: 

De ArborTie Boomband wordt op een geheel andere manier bevestigd dan de Autogordel, Rubber en Jute Boomband. Om deze boomband te bevestigen, heb je geen boompalen nodig, maar ankers. Dit type boomband is ideaal voor rotsachtige bodems. Op onderstaande afbeelding wordt uitgelegd hoe je de Boomband ArborTie kunt bevestigen: 

Boomband vastmaken met boomspijkers

Om een Autogordel Boomband, Rubber Boomband of Jute Boomband vast te maken aan de boom of boompaal, raden wij aan om boomspijkers te gebruiken. Deze hebben een grotere kop, zodat de boomband niet meer los kan schieten nadat deze is bevestigd. 

Bij de Jute Boomband kun je de band het beste een stukje dubbelvouwen op de plek waar je de boomspijker bevestigt. Zo voorkom je dat het jute gaat splijten. 

Voor de ArborTie Boomband heb je geen boomspijkers nodig, omdat de boomband hierbij rondom het anker wordt bevestigd. 

Boomband met gesp monteren

Een gesp, ofwel Boomband Aanschuiflus, dient als afstandhouder tussen de boom en boompaal. De aanschuiflus is gemaakt van zacht rubber. Zo bied je de jonge aanplant wat extra bescherming en voorkom je dat deze bij harde wind beschadigd raakt door de boompaal. Op onderstaande afbeelding is de Rubber Boomband niet kruislings gemonteerd, maar dit is uiteraard ook mogelijk met een Boomband Aanschuiflus. 

Hoeveel boompalen heb ik nodig? 

Sommige boombanden worden bevestigd met één of twee boompalen, terwijl een andere boom is omringd door drie boompalen. De beste optie is om twee boompalen te gebruiken, zodat de boom recht naar boven groeit en niet naar één kant toe. Op plaatsen waar veel wind is, kun je het beste kiezen voor drie boompalen. Zo voorkom je scheefgroei van jonge aanplant door harde wind. 

Boomband kopen

Ben je van plan om je bomen te verankeren met boombanden en weet je niet welke boomband je het beste kunt kiezen? Lees dan ons blogartikel "Ga jij voor een autogordel, rubber of jute boomband?". Hierin leggen we de materiaalverschillen tussen de boombanden uit. 

Bestel jouw favoriete boomband eenvoudig en veilig online bij Tuinartikel Totaal!