8.9 / 10

Beschadigde boomschors herstellen met een wondafdekmiddel voor bomen

Bomen kunnen verschillende soorten schade oplopen, zoals snoeischade, stormschade, aanrijdschade, verontreiniginsschade of strooizoutschade. Al deze soorten schades leiden tot een kapotte boomschors met een boomwond. Het gevaar van een boomwond is dat als deze niet snel behandeld wordt, de boom extra kwetsbaar is voor allerlei bacteriën, ziekten, insecten of schimmels. Wanneer een boomwond geïnfecteerd raakt, sterft de boom uiteindelijk af. 

Boomwond beschermen met wondafdekmiddel voor bomen

Het afsterven van de boom kun je eenvoudig voorkomen met een wondafdekmiddel voor bomen: verzorgingsfolie ArboTape. Deze wondverzorgingsfolie is een effectief bewezen middel om boomwonden sneller te genezen. Hierdoor heeft de boom voldoende tijd om de boomschors terug te laten groeien, zonder dat de open boomwond infectiegevaar oploopt. Het folie bestaat uit composteerbare stoffen en is daardoor volledig biologisch afbreekbaar. Dat houdt in dat de natuur het folie vanzelf afbreekt en dat je het folie niet zelf hoeft te verwijderen. 

Het Institut für Baumpflege heeft een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd waarin verschillende boomsoorten werden onderzocht. Hierbij werden op enkele bomen boomwonden gemaakt. Deze werden vervolgens afgedekt met wondbeschermingsfolies. 4 tot 10 maanden later werd het genezingsproces van de bomen onderzocht. Het onderzoek toonde aan dat wondverzorgingsfolie zorgt voor een sneller herstel van de boomwond. Daarnaast kwam duidelijk naar voren dat wondbeschermingsfolie ArboTape beter presteerde dan niet-afbreekbare, conventionele wondverzorgingsfolies. 

Snoeiwond van een boom behandelen

Snoeischade bij bomen is vervelend en helaas veelvoorkomend. Hierdoor heeft de boom een grotere kans om infecties, schimmels, ziektes of aantastingen op te lopen, welke uiteindelijk ook zullen leiden tot het afsterven van de boom. Ook dit voorkom je met ArboTape door de snoeiwond te bedekken met het wondafdekmiddel. De snoeiwond heeft dan voldoende tijd om te herstellen, zonder dat de boom infectiegevaar oploopt. Lees hier meer over het behandelen van snoeiwonden bij bomen. 

Beschadigde boomschors herstellen

Ben je dus op zoek naar een wondafdekmiddel waarmee je een beschadigde boomschors kunt herstellen? Dan raden wij ArboTape aan. Deze kun je eenvoudig rondom de boom bevestigen met BioTape (deze wordt standaard meegeleverd met ArboTape). 

Voordat je ArboTape rondom de boom bevestigt, dien je eerst zichtbaar puin uit het wondoppervlak te verwijderen. Maak de boomwond vervolgens nat met een bloemenspuit. Hiermee voorkom je dat de boomwond uitdroogt. Wikkel hierna het folie één tot twee keer rondom de boomwond. Zo wordt de boomwond afgesloten voor bacteriën, schimmels en ziekten. Zet het folie vervolgens vast met BioTape. Hierna kan de boomwond zichzelf genezen en breekt de natuur het folie vanzelf af. 

ArboTape bestellen? Dat kan eenvoudig en veilig online bij Tuinartikel Totaal.

Boomwond verzorgingsfolie bestellen