8.9 / 10

Gietrand plaatsen: bekijk het stappenplan + advies

Gietranden zorgen ervoor dat bomen water effectief kunnen opnemen bij de kluit/wortels. Hiermee vergroot je de kans dat de boom goed aanslaat. Daarnaast voorkom je met een gietrand dat er water verloren gaat, wat kan leiden tot inboet. Bomen zonder gietrand lopen het risico dat de boomwortels onvoldoende water op kunnen nemen. Als je inboet van je jonge aanplant wilt voorkomen, kun je dus het beste voor een gietrand kiezen. 

Gietrand plaatsen

Het is belangrijk dat je je gietrand op de juiste manier plaatst om schade bij de boom te voorkomen. Zo zijn de hoogte en de vorm belangrijke factoren bij het plaatsen van de gietrand.

Hoogte van de gietrand

Bij een gietrand die te hoog is geplaatst, loopt het water weg. En een gietrand die te laag is geplaatst, neemt juist te weinig water op. Zorg er daarom voor dat de gietrand 20 centimeter boven de grond uitsteekt. 

Vorm van de gietrand

Als je de gietrand ovaalvormig rondom de boom plaatst, dan wordt het water niet gelijkmatig verdeeld over de kluit van de boom. Hierdoor krijgt de boom alsnog niet genoeg water toegediend. Plaats de gietrand daarom altijd in een cirkel rondom de boom. 

Stappenplan om gietranden te plaatsen

Om een gietrand op de juiste manier te plaatsen en schade van de boom te voorkomen, raden wij je aan ons stappenplan te volgen:

 1. Bepaal de doorsnede van de kluit.
 2. Zoek de bijbehorende lengte van de gietrand op in bovenstaande tabel.
 3. Snijd de gietrand haaks af op de benodigde lengte.
 4. Schuif een Gietrand Klikkoppeling over één afgesneden kant. 
 5. Zet de gietrand in een cirkel rondom de boom en druk deze aan in het zand. Zo bepaal je waar de gietrand wordt geplaatst. (Zie afbeelding hieronder)
 6. Steek de grond rondom de kluit met een schop of spade af op een diepte van 10 cm. Let op: raak de kluit niet tijdens het graven, want dan kun je de wortels beschadigen. (Zie afbeelding hieronder)
 7. Maak de gietrand één geheel met de klikkoppeling.
 8. Plaats de gietrand rondom de boom (de boom moet in het midden van de gietrand staan). Let op: maak een ronde cirkel (geen ovaal).
 9. Vul het zand aan aan weerszijden van de gietrand.
 10. Zorg ervoor dat de gietrand 20 cm boven de grond uitsteekt. 
 11. Zet de gietrand goed vast. Mocht je boompalen hebben bevestigd rondom de boom, dan moet de gietrand daartussen worden geplaatst. Indien er geen boompalen staan, kun je de gietrand het beste vastzetten met piketpalen
 12. Schroef de gietrand(klikkoppeling) vast aan het piketpaaltje of aan de boompaal. (Zie afbeelding hieronder)

Soorten gietranden

In het assortiment van Tuinartikel Totaal vind je verschillende gietranden, zoals de Budget Gietrand, de Gietrand Groen/Zwart en de Gietrand Grijs Circulair. Wil je meer weten over de verschillen tussen deze gietranden? Bekijk dan ons blogartikel "Welke gietrand kan ik het beste kiezen voor mijn boom?".

Gietrand bevestigen

Om een gietrand goed te kunnen bevestigen, raden wij je een Gietrand Klikkoppeling aan. De Gietrand Klikkoppeling zorgt ervoor dat je gietranden eenvoudig kunt bevestigen. De koppeling heeft een klikbevestiging en een pin, waardoor je deze in de grond kunt steken. Hierdoor zal de gietrand op zijn plek blijven staan en kan er geen water meer ontsnappen. 

Om een gietrand stevig in de grond te kunnen zetten, zodat deze goed op zijn plaats blijft staan, kun je het beste kiezen voor piketpalen (indien er geen boompalen staan).

Gietrand kopen

Bekijk hier alle gietranden binnen het assortiment van Tuinartikel Totaal. 

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.