8.9 / 10

Garden Lights 12 volt tuinverlichting zelf aanleggen: tips + stappenplan

Tuinverlichting creëert sfeer en brengt je tuin tot leven, waardoor je 's avonds tot in de late uurtjes van het buitenleven kan genieten. Daarnaast zorgt buitenverlichting ervoor dat je je kunt oriënteren in het donker. Sfeervol én praktisch, dus!

Na het doorlopen van dit stappenplan, weet je precies hoe je zelf tuinverlichting van Garden Lights aansluit in de tuin. Je kunt ook deze korte video bekijken voor extra duidelijkheid:

Let op: dit stappenplan geldt voor het aanleggen van een Garden Lights 12 volt lichtsysteem. Combineer daarom Garden Lights lampen alleen met onderdelen & accessoires van Garden Lights.

Tuinverlichting 12 volt: veilig en zelf te installeren

Buitenverlichting 12 volt is helemaal veilig voor mens en dier. Het lage voltage zorgt ervoor dat alle onderdelen van de verlichting veilig zijn. Daarbij is het energieverbruik met 12 volt ledverlichting lager, waardoor de lampen langer meegaan. Het is mogelijk om tuinverlichting 12 volt geheel zelf te installeren, waardoor je geen hovenier of elektricien nodig hebt. Ideaal voor de doe-het-zelver. 

Om veilig te kunnen werken met 12 volt, is het heel belangrijk dat je de volgende stappen doorloopt voordat je begint:

 1. Haal de spanning van de stroomgroep waar je aan gaat werken.
 2. Schakel de desbetreffende meterkast uit met een handeltje op de zekering. Oude meterkasten hebben geen zekeringen. Verwijder in dat geval de gehele stop.
 3. Controleer of de stroom daadwerkelijk uitgeschakeld is met een spanningzoeker. 

Na deze stappen te hebben doorlopen, kun je veilig aan de slag. 

Wat heb ik nodig om tuinverlichting zelf te installeren?

Stap 1: Kies jouw favoriete tuinverlichting!

Om tuinverlichting aan te kunnen leggen, heb je natuurlijk tuinverlichting nodig. Mocht je al tuinverlichting van Garden Lights hebben, dan kun je deze stap overslaan. Als je nog geen lampen van Garden Lights hebt, kun je hier jouw favoriete buitenverlichting kiezen. 

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je oprit te verlichten met inbouw grondspots of staande tuinlampen als oriëntatieverlichting. Voor sfeerverlichting kun je ervoor kiezen om tuinspots of staande lampen tussen de planten of onder de bomen te plaatsen. Je kunt ook buitenwandlampen ophangen tegen de schutting of muur. Voor een tuinhuisje of veranda zijn hanglampen een goede keuze.  

Stap 2: Bedenk op welke plekken je lampen wilt plaatsen

Waar in de tuin wil je jouw tuinverlichting aanleggen? Denk hier van tevoren over na. Als je hier vooraf rekening mee houdt, kun je gerichter te werk gaan bij het monteren. 

Stap 3: Zorg voor een stopcontact

Tenzij er een stopcontact in de buurt zit van jouw lichtplan, is het handig om stopcontactpaaltjes in jouw tuin te plaatsen. Deze kun je tussen de planten in jouw tuin zetten. 

Stap 4: Kies de juiste transformator

Een transformator zet 230 volt (van de stroombron) om naar 12 volt (het voltage van het Garden Lights lichtsysteem). Doorloop de volgende stappen bij het kiezen van een transformator:

 1. Kijk hoeveel Watt de lampen hebben die je wilt aanleggen. Het wattage staat bij ons altijd in de omschrijving van het product vermeld. Ook staat het altijd op de doos van het product vermeld. 
 2. Bereken eenvoudig wat het totale aantal watt van de lampen samen is. Dit doe je simpelweg door het aantal watt van iedere lamp bij elkaar op te tellen.

Voorbeeld:

 • Je hebt 7 lampen. Iedere lamp heeft 3 Watt. Dan is het totale wattage 21. 
 • In ons assortiment hebben we transformators van 24 Watt, 60 Watt en 150 Watt
 • Een wattage van 21 past bij een transformator van 24 Watt.

Let wel op: je hebt in dit voorbeeld nog maar 3 Watt extra beschikbaar. Mocht je van plan zijn je lichtplan later eventueel uit te breiden, dan is er nog maar weinig ruimte beschikbaar. Wil je later bijvoorbeeld 2 lampen van 3 Watt toevoegen aan je tuinverlichting, dan kun je beter kiezen voor een transformator van 60 Watt. 

Meer informatie over transformators vind je hier

Stap 5: Kies de juiste hoofdkabel

Een hoofdkabel heb je nodig om alle losse lampen met elkaar te verbinden. Je kunt kiezen tussen een vaste hoofdkabel of flexibele hoofdkabel. Een vaste hoofdkabel heeft vaste aansluitpunten om de 2 meter. Je hebt dus geen losse connectoren nodig en bent in één keer klaar. Flexibele hoofdkabels hebben geen vaste aansluitpunten. Om lampen aan te sluiten op de kabel, heb je flex connectors nodig. Dit zijn connectors die je op iedere plek van de kabel kunt plaatsen.

Een vaste hoofdkabel kun je bijvoorbeeld gebruiken als je lampen langs je oprit wilt plaatsen. Een flexibele hoofdkabel is handig als je lampen tussen de planten wilt plaatsen. 

In ons assortiment hebben we de volgende hoofdkabels:

Vaste hoofdkabels:

Flexibele hoofdkabels:

Bij de flexibele hoofdkabels heb je flex connectors nodig om de lampen aan te sluiten op de hoofdkabel.

Mocht je een aftakking willen maken in je lichtplan, helpt de Flex Connector Male je daarbij. Er wordt standaard één Flex Connector Male bij de flexibele hoofdkabels geleverd om de hoofdkabel te verbinden met de transformator. 

Meer informatie over kabels vind je hier

Stappenplan voor het aanleggen van tuinverlichting

Nu je alle benodigde producten voor het lichtsysteem in huis hebt gehaald, kun je beginnen met het aanleggen van de tuinverlichting. Hiervoor kun je deze video raadplegen. De stappen die in de video worden weergeven hebben wij op een rijtje gezet:

Stap 1: Plaats de verlichting in de grond.

Stap 2: Leg de kabel aan. Zorg ervoor dat de aansluitpunten bij de lamp liggen. 

Stap 3: Verbind de aansluitpunten met de lampen. 

Stap 4: Doe de transformator in het stopcontact. Plaats de transformator op 50 cm hoogte van de grond af en bij voorkeur op een beschutte plek. 

Stap 5: Sluit de kabel aan op de transformator. 

Stap 6: Werk de kabel weg in de grond, zodat deze niet meer zichtbaar is. Steek een schop verticaal in de grond op de plaats waar je de kabel wilt aanleggen, waardoor je een heel smalle 'gang' krijgt waar de kabel in kan worden gelegd (zie onderstaande afbeelding). Maak de 'gang' vevolgens dicht door er zand in te doen. 

Hoofdkabel verlengen, meerdere lampen op één plek of kabelbreuk herstellen?

 1. Wil je meerdere lampen op één plek zetten? Dan kun je kiezen voor een kabelverdeler
 2. Heb je een kabelbreuk en wil je deze herstellen? Deze reparatie connector herstelt kabelbreuken van SPT-1W* kabels. 
 3. Wil je jouw hoofdkabel verlengen? Kies dan voor een verlengkabel SPT-1W of verlengkabel SPT-3
 4. Wil je aansluitpunten toevoegen aan je kabel? Dan kun je schroefconnectors aanschaffen. 

* Achter alle vaste hoofdkabels, verlengkabels en schroefconnectors staat SPT-1W of SPT-3 vermeld. SPT-1W producten kunnen gecombineerd worden met SPT-1W producten. SPT-3 producten kunnen gecombineerd worden met SPT-3 producten.

* Flexibele hoofdkabels en flex connectors kunnen alleen met elkaar gecombineerd worden en niet met SPT-1W of SPT-3 producten. 

Op onderstaande afbeelding zie je welke producten bij elkaar horen. Transformators passen zowel bij SPT-1W producten, SPT-3 producten en Flex producten.

Tuinverlichting kopen

Bestel hier je favoriete tuinverlichting & accessoires.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op. 

Gratis tuinverlichting adviesgids!

Heb jij onze gratis (online) tuinverlichting adviesgids al ontvangen? Hierin vind je de handigste tips over het kiezen & aanleggen van het Garden Lights 12 volt-lichtsysteem. 

Ontvang nu!