8.9 / 10

Welke tuinverlichting kan ik het beste kiezen voor mijn tuin?

Met tuinverlichting kun je 's avonds langer van het buitenleven in je tuin genieten. Ook kun je jezelf beter oriënteren in het donker met buitenverlichting. 

Er zijn veel soorten tuinverlichting. Zo heb je bijvoorbeeld staande buitenlampen, tuinspots, inbouw grondspots, buitenwandlampenhangende buitenlampen en ronde lichtbollen. Veel keuze, dus. Nu kan kiezen soms best lastig zijn en daarom geven wij je graag een aantal tips. 

Soorten tuinverlichting

Er zijn dus veel soorten buitenverlichting. Maar welke functie hebben deze verschillende soorten tuinverlichting?

Staande buitenlampen

Staande buitenlampen zorgen voor zowel sfeer- als oriëntatieverlichting. Je kunt deze lampen bijvoorbeeld langs de oprit, het tuinpad, de veranda of het terras plaatsen. Ook kun je ze tussen de planten of onder de bomen neerzetten, waardoor deze in een straal om de lamp heen mooi worden verlicht. Bij staande buitenlampen kun je de richting van het licht niet veranderen. Mocht je graag een specifiek element in je tuin willen verlichten, dan kun je het beste tuinspots kiezen. 

Tuinspots

Tuinspots zijn ervoor bedoeld om een specifiek element in je tuin te verlichten, zoals bijvoorbeeld een boom of plant. Het voordeel van tuinspots is dat je de richting van het licht kan veranderen, waardoor je zelf kunt kiezen welk object je gaat verlichten. Je kunt een plant of boom verlichten, maar je kunt bijvoorbeeld ook accenten van je huis benadrukken, zoals het balkon. 

Inbouw grondspots

Inbouw grondspots zijn ideaal voor het verlichten van je tuinpad, oprit of verhoging. Ze vormen een mooi geheel met het looppad en kunnen netjes in de grond worden verwerkt. Inbouw grondspots zijn heel geschikt als oriëntatieverlichting en wegwijzers. In tegenstelling tot staande tuinlampen, waarbij de armatuur van de lamp duidelijk zichtbaar is, zijn inbouw grondspots subtieler en minder opvallend. Voor inbouw grondspots kun je dus het beste kiezen als je op zoek bent naar verlichting waarbij het licht meer opvalt dan de armatuur. 

Buitenwandlampen

Buitenwandlampen zijn prachtig als sfeerverlichting. Plaats ze tegen de muur van je huis of tegen de schutting in je tuin en er ontstaat een prachtig verlichte wand. Je kunt ervoor kiezen om een buitenwandlamp met verlichting vanuit twee kanten te kiezen. Dan straalt het licht zowel naar boven als naar beneden, zoals je op de foto hieronder kunt zien. Je hebt ook buitenwandlampen waarbij het licht alleen naar onder of naar boven schijnt. 

Hangende buitenlampen

Wil je je veranda, terrasoverkapping of tuinhuis verlichten? Dan is een hangende buitenlamp perfect voor jou. Deze kun je aan het plafond van je veranda, terras of tuinhuis bevestigen. Hangende tuinlampen geven een sfeervolle en knusse uitstraling. Een leuke tip is om hangende buitenlampen te combineren met buitenwandlampen. Bevestig een hangende tuinlamp in het midden van de ruimte en plaats één of meerdere buitenwandlampen tegen de wanden eromheen. Zo creëer je een extra sfeervol effect. 

Ronde lichtbollen

Ronde lichtbollen maken je tuin feestelijk en sfeervol. Ideaal voor als je een tuinfeestje geeft, maar ook zonder dat je een feestje geeft kun je genieten van deze prachtige lichtbollen. Je kunt ze veranderen in iedere kleur die je wenst. Plaats een kleine, middelgrote en grote lichtbol op één plek bij elkaar voor een extra feestelijke uitstraling. 

Bomen en planten verlichten met tuinverlichting

Wil je jouw bomen en planten verlichten met tuinverlichting? Kies dan voor tuinspots of staande buitenlampen. Met tuinspots kun je een specifiek element, zoals een plant of boom, verlichten. Ook kun je hiermee de richting van je lichtstraal veranderen. Staande buitenlampen kun je tussen de planten of bomen plaatsen voor een sfeervolle uitstraling. Deze verlichten de straal rondom de lichtbron en kun je niet veranderen van richting. 

Oprit of tuinpad verlichten met buitenverlichting

Ben je op zoek naar tuinverlichting waarmee je jouw oprit of tuinpad mee kan verlichten? Kies dan voor inbouw grondspots of staande buitenlampen. Inbouw grondspots kun je verwerken in de grond en zijn daardoor subtieler dan staande buitenlampen. Het zijn goede wegwijzers en heel geschikt als oriëntatieverlichting. Wil je graag dat het armatuur van de lamp opvalt? Kies dan voor staande tuinlampen. Deze zijn perfect voor zowel sfeer- als oriëntatieverlichting en voor de decoratie van je tuin.

Terras, veranda of tuinhuis verlichten met tuinlampen

Voor het verlichten van je terras, veranda of tuinhuis zijn meerdere opties mogelijk. Zo kun je ervoor kiezen om de wanden te verlichten met buitenwandlampen. Maar je kunt ook staande buitenlampen vóór je veranda, terras of tuinhuis plaatsen. Wij raden je aan om verschillende soorten lampen met elkaar te combineren. Hang bijvoorbeeld een hangende tuinlamp onder je terrasoverkapping, veranda of in je tuinhuis en plaats enkele buitenwandlampen tegen de muren in de ruimte. Op onderstaande afbeelding zie je hier een voorbeeld van. 

Muur of schutting verlichten met buitenlampen

Wil je de muren van je huis of de schutting in je tuin verlichten? Kies dan voor buitenwandlampen. Deze bevestig je tegen je wand, schutting of muur. Je kunt kiezen voor een lamp die zowel boven als onder lichtstralen geeft, maar je kunt ook kiezen voor een lamp die alleen naar onder of naar boven schijnt. 

Feestelijke verlichting voor in de tuin

Geef je een tuinfeest en wil je dat jouw tuin er zo feestelijk en sfeervol mogelijk uitziet? Kies dan voor ronde lichtbollen. Deze kun je aanpassen naar de kleur die jij wilt. Met verschillende vrolijke kleuren in je tuin creëer je een extra feestelijke uitstraling.

Tuinverlichting kopen

Wil je tuinverlichting kopen? In het assortiment van Tuinartikel Totaal hebben we alle bovengenoemde soorten tuinverlichting.

Bestel hier eenvoudig jouw favoriete tuinverlichting.

Tuinverlichting 12 volt zelf aanleggen met een stappenplan

Wil je weten hoe je tuinverlichting van 12 volt zelf kan installeren in jouw tuin? Lees dan ons stappenplan met tips voor het aanleggen van buitenverlichting. 

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op.

Gratis tuinverlichting adviesgids!

Heb jij onze gratis (online) tuinverlichting adviesgids al ontvangen? Hierin vind je de handigste tips over het kiezen & aanleggen van het Garden Lights 12 volt-lichtsysteem. 

Ontvang nu!