8.9 / 10

Jonge boom verzorgen na het planten

Een boom is in de eerste jaren van zijn levenscyclus het meest kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Blootstelling aan harde wind of een schaarste aan zonlicht hebben als gevolg dat een jonge boom scheef groeit. Wildvraat en maaischade leiden tot een afname in de groei of zelfs tot het afsterven van een jonge boom. Daarnaast is de juiste hoeveelheid water toedienen cruciaal voor de jonge boom, zodat er geen overbewatering of uitdroging ontstaat. 

Kortom: het is belangrijk om een jonge boom goed te verzorgen nadat je deze hebt geplant. Je wilt immers niet dat je boom er na een tijdje zo bij staat:

Boomverzorging

Goede boomverzorging is erg belangrijk om een jonge boom te laten groeien. Zo zorgt een boomband ervoor dat je een boom kunt opbinden en verankeren, waardoor de boom recht omhoog groeit. Stambeschermingsgaas of boombeschermers beschermen de boom tegen wildvraat en maaischade. En zo voorkomen gietranden en waterdruppelzakken uitdroging en overbewatering. 

Voorkomen dat de boom scheef groeit

Wanneer je een boom plant, wil je naturlijk dat deze recht omhoog groeit. Een boom die scheef groeit kan veel overlast veroorzaken, vooral in je tuin. Denk er bijvoorbeeld aan dat de boom tegen het huis groeit, andere bomen of planten in de weg staat, over de schutting groeit enzovoorts. 

Om dit te voorkomen is het belangrijk om jonge aanplant te voorzien van een boomband. Met een boomband kun je een boom opbinden en verankeren. Hierdoor blijft de boom in de juiste stand tijdens de groei. Een boomband bevestigen is erg eenvoudig met de juiste materialen, zoals boomspijkers, aanschuiflussen en boompalen.

Boom beschermen tegen wildvraat

Klein en groot wild, zoals schapen, knaagdieren en ezels, veroorzaken veel beschadigingen bij jonge bomen. Dit verschijnsel noemt men 'wildvraat'.

Om een jonge boom te beschermen tegen wildvraat, is een extra beschermingslaag rondom de boom een goede oplossing. Zo kan de schors niet meer aangetast en weggevreten worden. BiteProtect is een eenvoudige en effectieve oplossing om je boom bescherming te bieden tegen wildvraat. 

Boom beschermen tegen maaischade

Tijdens het maaiseizoen zullen veel jonge bomen groeiproblemen krijgen door toedoen van maaischade. Dit is eenvoudig te voorkomen met TreeProtect boomstambeschermers. Deze boomstambeschermers bieden jonge bomen een extra beschermlaag voor zowel maaischade als knaagdieren. 

Boom beschermen tegen overbewatering of uitdroging

De juiste hoeveelheid water toedienen aan je jonge boom is essentieel voor een goede groei. Hiervoor zijn er twee hulpmiddelen:

  • Gietranden: deze plaats je rondom de boom en vul je heel gemakkelijk met water. Bij droogte kun je op deze manier heel gericht water geven. Het voordeel is dat ze een grote wateropslagcapaciteit hebben. Daarnaast bieden ze ook een goede bescherming tegen maaischade. Lees meer over het plaatsen van een gietrand
  • AquaBags: deze bevestig je eenvoudig rondom de stam van de boom. In 6 tot 10 uur druppelt de zak op een rustig tempo leeg rondom de stam van de boom. Doordat de zak rustig leegdruppelt, heeft de boom voldoende tijd om het water op de nemen. Daarnaast geef je de boom gericht water met de AquaBag, want de druppelzak loopt leeg onderaan bij de wortels. 

Boomverzorging kopen

Ben je van plan om bomen te gaan planten in de tuin? Of heb je al jonge aanplant maar nog geen boomverzorging?

Bestel nu de beste boomverzorging eenvoudig online bij Tuinartikel Totaal!